Amenajarea unei grădini începe cu măsurarea și planificarea spațiului. Continuă cu pregătirea terenului și realizarea infrastructurii, a sistemelor de irigații și drenaj. Și se încheie cu plantarea arborilor, arbuștilor, florilor anuale și perene, gazonului, apoi cu instalarea elementelor din zonele de relaxare (deck, pergole, elemente de decor – scoarță naturală, pietre decorative, etc). Un arhitect peisagist va ști exact cum să treacă prin toate aceste etape complexe, cum să rezolve provocările apărute (care sunt inevitabile) și cum să îți ofere, la final, o grădină sau o terasă care se potrivește stilului de viață al familiei tale, se încadrează în bugetul stabilit de tine și este ușor de întreținut, pe termen lung.

Cele 7 motive pentru care ar trebui să apelezi la un arhitect peisagist:

1. VEI BENEFICIA DE SERVICIILE UNUI EXPERT. Un proiect de calitate (în orice domeniu) se face cu experți. Un peisagist bun îți va construi un proiect profesionist, cu materiale de calitate și plante care vor rezista fără probleme, pe termen lung. Sau, dacă asta îți dorești, îți va face o grădină în tendințe, în 2023. El știe exact cum să creeze un spațiu omogen, care pare natural – deși este compus din zone cu funcții diferite – și vine la pachet cu experiență și expertiză care să răspundă nevoilor tale. Un peisagist te va asculta, îți va pune întrebări, îți va da sugestii (de exemplu, cum poți diminua eroziunea solului, dacă ai casa construită în pantă) și va transforma spațiul inițial într-unul personalizat, care să ți se potrivească ție și familiei tale. La finalul proiectului, grădina va fi una perfectă pentru tine și stilul tău de viață, costul se va încadra în bugetul oferit/negociat, iar rezultatul va fi ca un puzzle personalizat.

2. UN PEISAGIST ARE O MULȚIME DE SOLUȚII FUNCȚIONALE, SFATURI ȘI IDEI INGENIOASE. Când angajezi o firmă de peisagistică pentru spațiul tău verde, ai probabil o idee generală apropo de ce ți-ai dori. Dar sigur te vor încânta toate ideile și posibilitățile oferite de un expert! Pe Instagram sau pe Pinterest găsești o mulțime de poze inspiraționale, cu grădini frumoase foc. Dar doar un peisagist calificat își va folosi cunoștințele vaste, creativitatea, ideile și experiența, pentru a găsi soluții sigure și funcționale, care să se potrivească spațiului, bugetului și nevoilor tale. În etapa de proiectare, acesta va crea un plan detaliat al grădinii (cu schițe și simulări 3D) și va integra în el toate elementele necesare proiectului (alei, pergole, mobilier, sistem de iluminat și de irigații, materiale pentru implementare). Evident, ținând cont de infrastructură, controlul eroziunii, programarea funcțională a spațiului, conectivitate și nu numai.

3. MAI MULT TIMP ȘI MAI PUȚIN STRES. E ușor să-ți imaginezi o grădină terminată, dar – având în vedere tot ce-ai citit mai sus – este clar că a ajunge acolo presupune multă muncă. Și cunoștințe variate și complexe. Proiectarea, amenajarea și apoi întreținerea unui spațiu verde necesită timp, o echipă numeroasă, transportul materialelor necesare la fața locului, realizarea infrastructurii, utilaje diverse… și lista poate continua. Dacă apelezi la o firmă de peisagiști, câștigi clar timp prețios (în care poți admira transformarea frumoasă a spațiului tău) și scapi de stresul administrării unui astfel de proiect complex.

4. TE ASIGURI CĂ NU DEPĂȘEȘTI BUGETUL ȘI EVIȚI GREȘELILE SCUMPE. Dacă ai încerca să-ți amenajezi grădina pe cont propriu, sigur te-ai trezi că ai cumpărat unele materiale greșite, plante care s-au uscat (în timp) și că ai cheltuit mai mult decât credeai inițial. Mai bine stabilești din start câți bani ai la dispoziție și apoi apelezi la o firmă specializată, care lucrează cu propriile echipamente, mai multe echipe de muncitori, furnizori care le oferă prețuri competitive și ai cărei specialiști măsoară exact, plantează fix unde trebuie fiecare plantă, arbust și arbore și nu depășesc bugetul. Și da, discuția inițială cu peisagistul ales ar trebui să includă și un buget orientativ. Așa te asiguri că va compune o grădină realistă, la nivel de preț, nu una care va depăși considerabil bugetul pe care l-ai alocat. Evident, dacă pe parcurs ai idei noi sau vrei să reduci costurile, peisagistul va ști exact ce poate elimina, rări sau reduce, pentru a nu pierde din calitatea spațiului verde. În plus, poți realiza proiectul pe etape: în primul rând, poate face analiza solului, decopertarea, adăugarea de pământ bun și planimetria; peste un timp, poate construi aleile și infrastructura sistemului de irigații; o nouă etapă include mobilarea grădinii și plantările; la final, va termina proiectul plantând gazonul.

amenajare-terasa

5. UN PEISAGIST ALEGE MATERIALELE ȘI PLANTELE POTRIVITE. Expertiza legată de horticultură îi permite unui profesionist în domeniu să știe ce plante, arbuști și arbori se potrivesc cel mai bine în zona ta geografică, unde trebuie ele plantate (pentru a le maximiza efectul și a nu se usca) sau cum poți avea o grădină care să ofere elemente de interes și iarna. Un profesionist poate afla ce tip de sol ai în grădină, te poate sfătui dacă ai nevoie de un sistem de irigații, care ar fi plantele repelente perfecte (care să țină insectele deranjante la distanță) sau cum integrezi o grădină de legume în peisaj. Acesta va alege stilul, texturile și materialele potrivite și va avea constant grijă să minimizeze deranjul produs de proiect, în curtea casei tale.

6. VA ADMINISTRA CONSTANT PROIECTUL, REZOLVÂND PROVOCĂRILE APĂRUTE. Peisagiștii își dau seama cam cât va dura un proiect, în ce ordine vor ataca etapele necesare implementării și sunt conștienți că în orice spațiu verde apar (inițial sau pe parcurs) provocări inevitabile. Poate că în zonă sunt temperaturi estivale insuportabile sau ai grădina în pantă; poate solul e sărac în nutrienți sau se inundă des; poate, când e pregătit pentru rulourile de gazon, echipa descoperă că zona este plină de pietre. Oricare ar fi provocările apărute pe traseu, un profesionist în domeniu va avea soluții pentru ele! În plus, poate detecta mai rapid ca proprietarii (clienții) problemele care apar.

7. ÎȚI VEI MĂRI VALOAREA LOCUINȚEI. Da, știm că nimeni nu-și face o grădină sau o terasă cu gândul la cât va valora aceasta, când/dacă va vinde respectiva proprietate. Amenajarea unui spațiu verde este o investiție pe care o faci pentru a te bucura tu și cei dragi de curtea proprie. Dar un arhitect peisagist responsabil va ști să maximizeze ROI-ul (return on investment), adică procentul din investiție care se întoarce în buzunarul persoanei care a făcut acea investiție. O grădină de nota 10, cu plante care se dezvoltă armonios, în timp, îți va permite să te bucuri de natură, să-ți extinzi spațiul de locuit și îți crește și valoarea casei.