Noul an a început, deci acum e momentul perfect pentru a scrie un articol de blog despre tendințele legate de amenajarea grădinilor, plantele alese, stilurile peisagistice și de design care vor influența felul în care amenajăm spațiile exterioare, în 2023.

Cum vor arăta grădinile noastre în noul an? La fel ca plantele, tendințele legate de amenajarea grădinilor se dezvoltă greu și, odată apărute, nu scapi așa ușor de ele! De aceea, experții în domeniu spun că trend-urile peisagistice din 2023 (influențate de societatea și cultura contemporane) se vor împleti cu cele perene din domeniu. Iar rezultatul va fi că grădinile vor deveni un adevărat sanctuar sustenabil, din care poți culege buchete cu flori colorate, pentru a-ți decora casa, în care te poți conecta cu natura sau te poți simți ca într-o vacanță pe meleaguri mediteraneene ori marocane.

Pandemia a influențat amenajările spațiilor verzi

În contextul pandemiei COVID-19, al schimbărilor climatice și al nesiguranței apropo de viitor, în 2022 foarte multe persoane și-au (re)amenajat spațiile verzi. Lumea s-a orientat spre permacultură (grădini sustenabile, care combină florile și legumele, elimină pesticidele chimice din peisaj și se axează pe crearea de ecosisteme cât mai naturale), grădini mici (de balcon) sau ușor de întreținut (pline de plante veșnic verzi) și spații care dau gazonul infinit pe zone de relaxare și pergole.

În timpul pandemiei, majoritatea dintre noi am stat mai mult timp acasă și ne-am dorit grădini mai confortabile. În 2023, lumea își maximează și își personalizează spațiile exterioare. Această personalizare a spațiului verde nu se referă neapărat la atribute de design la modă, ci la crearea unei grădini care ne oferă o conexiune multiplă – cu natura și mediul înconjurător (un loc plin de plante, insecte și păsări), cu familia și prietenii (un spațiu frumos și funcțional, pentru petrecerea timpului liber), cu noi înșine (un sanctuar pentru relaxare totală).

6 tendințe în domeniul amenajărilor peisagistice, în 2023:

gradina-naturalista

1. GRĂDINI SANCTUAR. Ne înconjurăm de plante pentru valoarea lor terapeutică și starea de bine pe care ne-o conferă. Sănătatea psihică și fizică sunt la cote maxime în aer liber, iar termenul aflat pe buzele tuturor este „biofilia” (instinctul înnăscut a oamenilor de a fi atrași și de a interacționa cu natura, plantele și animalele). De aceea, în 2023, grădinile devin spații sanctuar, mici raiuri personale, în care ne distrăm alături de cei dragi, lucrăm pe laptop, citim o carte, ne cultivăm propriile legume, ne odihnim, medităm și ne relaxăm. Indiferent de mărimea spațiului tău verde, important este să știi ce vrei să faci în el, pentru a-l putea amenaja corespunzător.

Pentru o grădină cu efect calmant, încorporează o sursă de apă, o paletă de culori odihnitoare și zone protejate (în care te poți retrage); în acest caz, importante sunt formele și texturile, nu culorile, deci alege multe plante verzi (verdele e o culoare extrem de relaxantă), cu frunze tactice și impresionante. Dacă vrei o grădină în care să te conectezi cu lumea naturală, optează pentru un design naturalistic (foto), în care incluzi multe plante locale, care atrag insecte polenizatoare și păsări, sprijinind biodiversitatea. La final, vei obține o estetică ușor sălbatică, nefinisată perfect, dar de efect.

Dacă vrei o grădină în care să te izolezi de lumea largă (și de vecini), folosește ecrane decorative (din metal, cu modele botanice, de exemplu), arbori impunători, garduri vii dese și înalte, ghivece care atârnă, pergole și jardiniere cu suport pentru plantele agățătoare. Dacă dispui de spațiu limitat și vrei o sursă rapidă de purificare a aerului, creează-ți o grădină verticală, în care rădăcinile plantelor sunt ancorate într-o structură atașată de un perete. Dacă vrei o grădină care să te înveselească, umple-o de combinații de colori vii, ca atunci când pășești în ea să te simți ca atunci când deschideai – în copilărie – o cutie nouă de creioane colorate! Aceleași combinații de culori trebuie repetate în mai multe zone din grădină (pentru coeziune) și nu uita că și ghivecele, jardinierele și mobilierul pot constitui pete de culoare.

2. GRĂDINI SUSTENABILE. Natura este la putere și în 2023, prin urmare amenajările peisagistice vor folosi materiale sustenabile și reciclate (cât mai puțin plastic și cât mai mult cauciuc, lemn și carton), îngrășământ organic și vor reduce insecticidele. Peisagiștii pot profita de anotimpurile mai lungi și vor alege plante care s-au adoptat la noile temperaturi.  În același spirit organic, grădinile vor include plante ușor de îngrijit, zone cu legume (în paturi supraînălțate sau jardiniere mai mari), trifoi și dale înierbate (în locul gazonului, pavajului și a teraselor care acoperă complet solul).

Plantele rezistente la secetă (cele cu frunze gri-verzi) vor fi omniprezente: salvie rusească (Perovskia atriplicifolia), rozmarin (Salvia rosmarinus), lemnul Maicii Domnului (Santolina chamaecyparissus L.), verbenă/urzicuță (Verbena spp.), dumbăț (Teucrium chamaedrys), mirt (Myrtus communis),  hebe (Hebe pinguifolia Sutherlandii), tritoma (Kniphofia Rocket’s Red Glare/Red Hot Poker), crin australian/planta cangur (Anigozanthos spp.), coroana lui Hristos (Euphorbia milii), măciuca ciobanului (Echinops bannaticus Blue Globe), heuchera (Heuchera spp.), palmier chinezesc (Trachycarpus fortunei), ierburi decorative/ornamentale (Pennisetum spp., Panicum virgatum, Stipa tenuissima „Pony Tails”).

3. MATERIALE NATURALE, FORME ORGANICE ȘI TERACOTĂ. După stresul ultimilor 3 ani, culorile anului 2023 sunt puternice (amintind de bijuterii), materialele sunt naturale, iar formele sunt organice. Deci în tendințe se regăsesc florile roșii, portocalii și ghivecele din teracotă (care amintesc de Maroc și simbolizează viitorul optimist), pietrele cu texturi diferite, lemnul și mobilierul de grădină cu forme rotunjite. Pe jos vom vedea mai des pietriș și mulci (în loc de pavaje și beton), dar și plăci ceramice cu modele.

flori-de-hartie-grecia

4. GRĂDINI CA O VACANȚĂ. A patra tendință a anului 2023 sunt grădinile în care te simți ca într-o vacanță exotică sau mediteraneeană, cu o zonă de grătar elaborată, un cuptor de pizza în aer liber, un element acvatic (piscină, iaz, etc.), garduri din piatră, plante tropicale/cu frunze texturate și ierburi care dansează vals în bătaia vântului. Inspirația principală vor fi grădinile clasice din Grecia, cu statuete, arcade, garduri vii formale, pietriș, ghivece în formă de urne, mult alb și albastru (dar și culori accent).

Plante recomandate: rozmarin, oregano (Origanum vulgare), busuioc (Ocimum basilicum), crin albastru/african (Agapanthus spp.), suculente, buxus/cimișor (Buxus sempervirens), trandafiri albi, violeta de Alpi (Cyclamen spp.), ficus (Ficus umbellata), floare de hârtie (Bougainvillea spp.), urechea elefantului (Colocasia esculenta Waikiki), măslin (Olea europaea), chiparos (Cupressus sempervirens L.), rodiu (Punica granatum).

5. CULTIVAREA PROPRIILOR BUCHETE. Din ce în ce mai multe persoane își doresc să își umple casa de buchete cu flori colorate, tăiate din propria curte. Orice plantă dintr-o grădină poate fi aranjată într-o vază, iar spațiile verzi în stil cottage vor fi extrem de populare, anul acesta (fiind și ele tot un exemplu de grădini sanctuar, organice și naturale). De aceea, spațiile verzi pot fi umplute cu ruji galbene (Rudbeckia spp.), mărărițe (Cosmos bipinnatus), ceapă ornamentală (Allium spp.), garoafe (Dianthus spp.) și coada șoricelului (Achillea millefolium).

6. SUFRAGERIA DIN GRĂDINĂ. Ultima tendință a acestui an este mutarea sufrageriei proprii în exterior, în grădină. Pentru asta, ai nevoie de mobilier elegant, din materiale durabile, modular și versatil, dar și de covoare și perne în nuanțe neutre – care să contrasteze frumos cu verdeața din jur. O piesă de artă bine aleasă, care s-ar încadra perfect în orice sufragerie, poate fi și ea încorporată în peisaj și luminată corespunzător, pentru a deveni un punct de interes și ziua, și noaptea.