A menține interesul în grădina ta și în anotimpul înghețat este extrem de important, mai ales dacă locuiești într-o zonă a țării în care ninge regulat. Oricâtă zăpadă s-ar strânge în curtea ta, dacă ai elemente de interes bine puse pe poziții, peisajul va rămâne captivant. Dar o grădină frumoasă și în anotimpul rece nu înseamnă doar o aglomerare de conifere veșnic verzi și plante de exterior rezistente iarna.

De aceea, în acest articol îți dezvăluim ce plante, ornamente și elemente structurale și de design poți strânge laolaltă, în spațiul tău verde, pentru a-l menține viu și interesant și la temperaturi sub 0o C.

7 elemente de interes pentru orice grădină, iarna:

1. PLANTELE CARE FAC FLORI ȘI IARNA. Include în grădina ta plante care înfloresc și în anotimpul înghețat, ca: nucul vrăjitoarelor (Hamamelis virginiana), camelia (Camellia sasanqua „Jean May”, C. japonica), spânzul (Helleborus x hybridus, H. foetidus), arbustul de hârtie (Edgeworthia chrysantha), iasomia de iarnă (Jasminum nudiflorum), mahonia (Berberis bealei), arbustul zânei (Chimonanthus praecox), călinul (Viburnum tinus), stânjenelul (Iris reticulata), anemona de iarnă (Eranthis hyemalis). Acestea vin la pachet cu frunze veșnic verzi, flori colorate (și parfumate) și oferă un fundal perfect pentru toate celelalte plante de interes, în anotimpul rece.

2. IERBURILE ORNAMENTALE. Atrăgătoare, ușor de cultivat și de îngrijit, ierburile ornamentale sunt puncte de interes valoroase în grădina ta, iarna. Adaugă un plus de mișcare în spațiul înghețat, dar și textură și culoare, oferind un contrast interesant cu plantele veșnic verzi, zăpada albă și fructele roșii ale arbuștilor. În plus, pot adăposti, hrăni și ajuta păsările să-și construiască primăvara cuiburi – deci le atrag cu succes. Alege ierburi decorative colorate: ovăzul marin (Chasmanthium latifolium), păiușul (Deschampsia cespitosa), iarba de prerie (Sporobolus heterolepis), rogozul (Carex buchananii „Red Rooster”, C. testacea), iarba de Texas (Muhlenbergia capillaris), meiul decorativ (Panicum virgatum). Sau ierburi ornamentale care își protejează semințele în capsule interesante vizual: splinuța (Solidago spp.), indigoul sălbatic (Baptisia australis), pălăria Soarelui (Echinacea purpurea), bama (Abelmoschus esculentus), ceara albinei (Asclepias syriaca), clematita (Clematis albicoma), iarba maimuței (Liriope muscari).

3. ARBORI CU O SCOARȚĂ INTERESANTĂ ȘI ARBUȘTI CARE AU CRENGI NEOBIȘNUITE/COLORATE. Există numeroși arbuști și arbori care pot adăuga culoare și textură în grădina ta, în anotimpul rece, grație formei crengilor și a culorii și texturii scoarței. Exemple de astfel de arbori: arțarul cu trunchi de hârtie (Acer griseum), arțarul japonez (Acer palmatum), mesteacănul negru sau alb (Betula nigra „Heritage”, papyrifera „Renci”), prunul decorativ (Prunus serrula), stevartia japoneză (Stewartia pseudocamellia), eucaliptul de zăpadă (Eucalyptus pauciflora), alunul creț (Corylus avellana „Contorta), arborele de fier (Parrotia persica), hipericum (Hypericum kalmianum). Grupează câțiva astfel de arbori – pentru a crea un punct de interes – și adaugă arbuști, ca hortensia (Hydrangea quercifolia), liliacul indian (Lagerstroemia indica), salcia (Salix alba) sau cornul (Cornus alba Bud’s Yellow”, C. stolonifera, C. sericea „Baileyi”/„Cardinal/„Flaviramea, C. sanguinea Midwinter Fire).

pasare-fructe-rosii-iarna

4. PĂSĂRILE (ȘI NU NUMAI). Atrage păsări și/sau veverițe în grădina ta și oferă-le un habitat în care găsesc hrană și liniște, pentru a le ajuta să treacă mai ușor peste sezonul rece. Bonus: le poți observa alături de cei mici, în timpul liber. Pentru asta, include în grădina ta un hrănitor cu diverse semințe.

5. PLANTELE CU FRUCTE. Apropo de păsări, soluția cea mai simplă este includerea în grădină a unor plante cu fructe, care să le atragă: ilexul (Ilex aquifolium, verticillata), mărul japonez (Malus floribunda), scorușul negru (Aronia melanocarpa), păducelul (Crataegus viridis „Winter King”), dracila (Berberis thunbergii), calicarpa (Callicarpa dichotoma), călinul (Viburnum dilatatum), cornul (Cornus kousa), bambusul sfânt (Nandina domestica), hurmuzul alb (Symphoricarpos albus), laurul japonez (Aucuba japonica), scorușul de munte (Sorbusaucuparia). Aceste plante au fructe roșii, galbene sau portocalii și constituie puncte de interes vizual și pentru tine, mai ales dacă sunt plantate într-o zonă din grădină în care sunt evidențiate.

6. PLANTELE VEȘNIC VERZI. Coniferele și arbuștii ornamentali veșnic verzi sunt cel mai bun prieten al peisagistului, iarna: adaugă structură, textură și diverse nuanțe de verde în grădină, oferind adăpost păsărilor menționate anterior. Exemple: pinul (Pinus sylvestris „Burghfield”, Pinus mugo „Uncinata”/„Mughus”), ienupărul (Juniperus „Willtonii”/„Prince of Wales”, J. squamata „Blue Star”/„Blue Swede”, J. procumbens „Nana”, J. horizontalis „Andorra Compact”, J. communis „Repanda”, J. conferta „Schlager”), tisa (Taxus baccata „Fastigiata”, T. media „Densiformis”/„Hilli”), chiparosul (Chamaecyparis pisifera „Sungold”), pinul umbrelă (Sciadopitys verticillata), cedrul japonez (Cryptomeria japonica), molidul conic (Picea pungens „Glauca Conica”), magnolia (Magnolia grandiflora, M. virginiana), laurul englezesc (Prunus laurocerasus „Otto Luyken”), merișorul/cimișirul (Buxus sempervirens), dracila (Berberis thunbergii „Admiration”/„Orange Ice”), călinul (Viburnum x rhytidophylloides).

7. UN SPAȚIU DE ODIHNĂ/UN ELEMENT DECORATIV. Sigur nu te-ai fi gândit că o bancă, un loc în care te poți așeza și admira grădina – sau pe care se pot odihni păsările – este unul dintre elementele incluse în acest top. Dar o sculptură, un ghiveci neobișnuit, o arcadă, un felinar sau clopoțeii de vânt sunt necesare, pentru a atrage și a centra atenția.