Nu e un secret că timpul petrecut în aer liber ne este benefic. De ani de zile, cercetătorii corelează spațiile verzi (parcuri, străzi mărginite de copaci, peisaje rurale, păduri) cu o sănătate fizică și psihică sporită. Practici ca băile de pădure japoneze sau nordicul hygge – care mizează puternic pe timpul petrecut în natură – sunt din ce în ce mai populare și în alte țări. Iar studiile demonstrează că un contact direct cu solul (așa-numitul grounding/earthing) – 30 de minute de mers desculț pe iarbă, pământ, nisip, pietriș, înot în mare sau grădinărit – ne poate ajuta să fim mai sănătoși.

Dacă visezi la o curte cu peluză, citește articolul de față, pentru a descoperi punctele plus și minus ale implementării unui gazon, dar și cum s-a născut pasiunea oamenilor pentru iarba atent îngrijită din fața și din spatele casei.

Avantajele unei curți cu gazon

Spre deosebire de spațiile betonate sau acoperite cu lemn (ca terasele), a avea o peluză sănătoasă în propria curte vine la pachet cu beneficii ca un aer mai curat și mai bogat în oxigen, scăderea eroziunii și îmbunătățirea calității solului, purificarea apei de ploaie, poluare fonică redusă, temperaturi mai mici în grădină. În plus, așa cum scriam mai sus, îți ajută starea de bine psihică și fizică și îți permite să faci oricând grounding eficient.

Pentru că suntem conectați din ce în ce mai mult la dispozitive electronice, trăim în blocuri, lucrăm în birouri și purtăm încălțăminte cu tălpi sintetice, am pierdut legătura cu electricitatea pământului. Aceasta are o încărcătură negativă și generează electroni ce pot neutraliza radicalii liberi, funcționând ca niște antioxidanți electrici. Aceștia ne pot regla ritmul circadian, iar un studiu din 2015 notează că un contact direct cu pământul îmbunătățește somnul, reduce durerea și stresul, grăbește vindecarea rănilor și reduce vâscozitatea sângelui.

Cum s-a născut pasiunea pentru gazon

Dacă ai un animal de companie sau un copil, parcă nimic nu se compară cu o grădină cu gazon, în care puteți alerga în voie, în familie. Marea majoritate a clienților noștri își doresc grădini cu gazon și câți dintre noi nu au în cap fix o casă cu gard alb și iarbă verde de jur împrejur, atunci când își imaginează căsuța lor de vis (epitomul suburbiei, pe care l-am preluat din filmele și serialele americane)?

gazon-catel

Acest simbol potent a luat naștere în America, după Al Doilea Război Mondial: în 1944, președintele F. D. Roosevelt oferea veteranilor împrumuturi cu dobânzi mici, pentru a-și cumpăra locuințe, iar propria casă (și curtea aferentă) deveneau sinonime cu „visul american”. În anii ’50-’60, pasiunea americanilor pentru golf contribuia la solidificarea acestui simbol, mai ales datorită primei transmisiuni TV color a unui turneu de golf (în 1966): iarba verde, tunsă perfect tot timpul anului a devenit un must have aspirațional.

Apariția numeroaselor comunități suburbane cu gazon și case identice a venit la pachet cu dezvoltarea masivă a industriei mașinilor de tuns gazonul. Inventate în 1830, de britanicul Edwin Bear Budding, acestea au fost modernizate 40 de ani mai târziu, de un mecanic american (Elwood McGuire). Pasiunea americană pentru o curte cu iarbă verde tăiată constant a avut drept rezultat dezvoltarea masivă a industriei de profil: înainte de Al Doilea Război Mondial, în SUA se produceau aproape 35.000 de mașini de tuns gazonul; în 1947, producția a crescut la 362.000, iar în 1951 – la aproape 1,2 milioane!

Costurile și întreținerea gazonului tău

Primul lucru pe care îl vezi când intri într-o curte este gazonul, care încadrează elegant orice casă. Peluzele arată bine și sunt perfecte pentru joaca unui cățel sau a celor mai mici membri ai familiei. Costul inițial al unui gazon depinde de ce metodă de implementare alegi: însămânțare (care este cu 60% mai ieftină față de costul ruloului de gazon, dar este necesară o investiție mai mare într-un pământ cât mai lipsit de buruieni) sau gazon tip rulou (mai scumpă, care se facturează la metrul pătrat).

La asta se adaugă cheltuielile care țin de întreținerea ulterioară. Orice peluză trebuie: tunsă (ideal, de 3 ori/lună, se taie o treime din lungimea firelor de iarbă, în funcție de cât de repede cresc, fie folosind o mașină de tuns gazonul clasică, fie apelând la o soluție automatizată – ca robotul iMOW, pentru care Natural Design oferă servicii de montaj, programare și mentenanță), udată (o dată sau de două ori/zi, în funcție de perioada anului, seara și dimineața, cu ajutorul unui sistem de irigații profesionist, instalat de firma de amenajări care s-a ocupat de gazon/grădină), fertilizată în mod specific, iar buruienile trebuie ținute în frâu.

Alternative la gazon

Dacă îți dorești o curte verde în care biodiversitatea este la ea acasă și a cărei întreținere se face ușor și rapid, poți înlocui gazonul cu trifoi sau alte plante acoperitoare de sol: mușchi (în zone umbroase și umede), rotunjoară/iederă de pământ (Glechoma hederacea, plantă aromatică din familia mentei), vinariță (Galium odoratum, care miroase proaspăt și face flori albe, delicate), cimbrișor (Thymus serpyllum) sau saschiu (Vinca minor), Cotoneaster dammeri și altele.