Cum se amenajaza o gradina

Amenjarea gradinii se realizeaza in etape logice, bine definite, despre care este bine sa te informezi inainte de a incepe proiectul gradinii tale.

In acest ghid vei gasi informatii detaliate despre fiecare etapa in parte si sfaturi care te vor ajuta sa realizezi un proiect de succes.

Intai, hai sa vedem care sunt pe pe scurt etapele amenajarii unei gradini:

Ca si in cazul unei constructii, primul pas este realizarea unui proiect care sa satisfaca nevoile clientului in concordanta cu cerintele zonei.

Dupa ce proiectul este aprobat, prima etapa in realizarea gradinii este infrastructura terenului, fundatia pe care va fi amenajata apoi intreaga gradina.

Apoi urmeaza realizarea sistemelor de irigatii si drenaj, pentru ca o gradina sanatoasa are nevoie de multa apa.

Odata ce sistemele sunt finalizate, se trece la amenajarea propriu zisa prin plantarea arborilor si arbustilor, a gazonului, a florilor anuale si perene, realizarea zonelor de relaxare(deck/pergole) si a elementelor de decor (scoarta naturala, pietre decorative etc).

Chiar daca planuiesti o reamenajare a gradinii sau vrei sa construiesti una noua de la zero, acest ghid te va ajuta sa intelegi cum se amenajaza o gradina.

Procesul amenajarii unei gradini poate fi impartit in doua etape: design si amenajare.

Etapa de design consta in strangerea de informatii, de idei si planificare a proiectului. In aceasta faza vei lucra cu un arhitect peisagist sau o persoana specializata in proiectarea gradinilor. Impreuna veti discuta aspecte importante precum: scopul pentru care iti doresti o gradina, elementele de decor sau plantele dorite si stilul de gradina care ti se potriveste. Aceasta etapa se va finaliza cu un proiect peisagistic care include un plan al viitoarei tale gradini precum si lista completa de materiale si plante.

Etapa de amenajare consta in construirea propriu zisa a gradinii. O firma specializata in amenajarea gradinii se va ocupa de acest proces. In timpul lucrarilor arhitectul si specialistii in amenjare vor lucra indeaproape pentru a transpune proiectul in realitate.

In final, curtea ta va fi transformata intr-un univers verde, amenajat conform dorintelor tale.

Etapa 1: Design

Pasul 1: Cauta inspiratie!

In prima faza iti recomandam sa te ocupi de strangerea de informatii. Probabil ca faci asta chiar acum… asa ca te incurajam sa continui!

Cu cat vei fi mai bine informat, cu atat vei avea mai multe sanse de reusita.

Strange cat mai multe informatii despre gradini, salveaza pozele care te inspira si gandeste-te ce elemente iti doresti sa aiba gradina ta.

Poate ai niste prieteni a caror gradina te-a inspirat sau ai vazut ceva intr-un film care ti-a atras atentia. Acestea pot fi surse de informatii care te vor ajuta sa le explici specialistilor, in detaliu, ce iti doresti.

Una din sursele noastre de inspiratie preferate este Pinterest. Acolo poti gasi concept moderne de design dar si multe sfaturi practice pentru gradina.

Un alt site pe care puteti gasi fotografii si articole foarte interesante, cu cele mai moderne tendinte in amenajarile de gradini este Houzz.

Pinterest logo

Pasul 2. Alege-ti stilul de gradina.

Urmatorul pas este sa identifici stilul de gradina care se potriveste cu casa si personalitatea ta! Iata cateva stiluri populare de gradina:

 • Gradina moderna, geometrica

Este o gradina eleganta, minimalista, in linii drepte, care se potriveste cu arhitectura caselor futuriste.

 • Gradina in stil liber, peisager

O gradina simpla, insa incarcata cu flori spectaculoase. Creeaza o atmosfera familiala si intima, potrivita caselor din mediul rural.

 • Gradina mediteraneana

Daca esti mereu cu gandul la vacantele de pe malul marii, cu siguranta acest tip de gradina te va ajuta sa treci mai usor peste dorul de mare. Aceasta gradina contine multe ierburi ornamentale, lavanda, ienuperi si alte plante tipice climatului mediteranean.

 • Gradina montanta

O gradina care ramane verde tot timpul anului, a carui miros te duce cu gandul la padurile de conifere. Nu este musai sa adopti acest stil in toata gradina, poti sa doar sa amenajezi un colt, care sa te duca cu gandul la munte.

 • Gradina japoneza

Vrei un loc in care sa meditezi, care iti ofera infinite surse de inspiratie si relaxare? Atunci un colt de gradina japoneza ar putea fi perfect pentru tine.

Gradina moderna
Gradina rurala
Gradina mediteraneana
Gradina montana
Gradina mediteraneana

Pasul 3. Alege elementele de constructie

Dupa ce ti-ai ales un stil, gandeste-te care sunt elementele de constructie pe care ti le doresti in gradina.

Vrei un deck din lemn pe care sa pui sezlongurile vara?

Iti doresti o pergola sub care sa cinezi cu prietenii si familia?

Vrei o mini-gradina de legume?

Puneti intrebarile si cu siguranta vei gasi raspunsurile.

Pentru mai multa inspiratie poti oricand sa vizitezi portofoliul nostru de amenajari.

Pasul 4: Stabileste bugetul gradinii 

Cat ma costa amenajarea gradinii? 

Cand stabliesti un buget, ia in calcul faptul ca o gradina amenajata profesional va aduce un aport considerabil la valoarea proprietatii tale.

O regula generala este sa investesti 10% din valoarea casei in amenajarea gradinii. Deci daca valoarea casei este de €100.000, atunci un buget de €10.000 pentru gradina este adecvat.

Factori care influenteaza costurile gradinii:

 • marimea terenului
 • elementele gradinii (deck, pergola, bucatarie exterioara, lac artificial etc)
 • materialele si plantele selectate
 • costurile manoperei
 • locatia gradinii

Este important sa iti stabilesti un buget si sa-l comunici arhitectului peisagist pentru ca acesta sa iti faca propunerile potrivite.

Daca vrei o propunere de buget, completeaza chestionarul nostru de gradina.

Pasul 5: Intalnirea cu un arhitect peisagist

Peisagistica este latura arhitecturii care se ocupa de proiectarea gradinilor. Peisagistii sunt excelenti cunoscatori de plante si sunt considerati experti in domeniul spatiilor verzi.

Arhitecul peisagist iti va oferi in prima faza consultanta, apoi va face proiectul peisagistic si va superviza lucrarile la gradina pe toata durata amenajarii.

Cu cat ii vei comunica mai bine dorintele tale, cu atat proiectul gradinii va fi mai apropiat de ceea ce iti doresti!

Mai jos poti gasi o lista cu 5 intrebari la care sa te astepti de la prima intalnire cu un peisagist:

 1. Care sunt motivele pentru care vrei o gradina?
 2. In ce scop o vei folosi?
 3. Cand vei petrece cel mai des timpul in gradina?
 4. Cine sunt membrii familiei tale ?
 5. Ce stiluri de gradina preferi ?

Urmatorul pas este o intalnire la fata locului. Arhitectul, sau alta persoana specializata, va colecta date despre terenul tau si se va folosi de informatiile furnizate de tine, pentru a se apuca de proiectul peisagistic.

Pasul 6: Proiectul peisagistic

Proiectul peisagistic este rezultatul informarii tale, al comunicarii cu arhitectul peisagist si bineinteles al creativitatii lui. Este un moment foarte frumos atunci cand vei vedea pentru prima oara pusa in plan, gradina la care ai visat.

Ce include un proiect peisagistic?

Pe langa planul la scala, proiectul poate include

 • un plan de plantare
 • perspective grafice asupra gradinii
 • o lista a tuturor plantelor si materialelor.

Poti opta pentru o proiectie 2d sau 3d a gradinii. Diferenta dintre acestea consta in timpul executiei, cost si elaborarea vizuala a detaliilor.

In imaginile de jos poti vedea propunerea arhitectei noastre pentru o curte mica.

Cum arata curtea:

Persectiva inainte de amenajare

Propunerea arhitectei noastre:

Persectiva modificata

Clientii au fost de acord cu proiectul si in cateva zile gradina a fost gata.

In concluzie, odata incheiata faza design-ului, ar trebui sa ai un proiect al gradinii si o lista de materiale si plante, care iti vor folosi in urmatoarea etapa.

Etapa 2 : Amenajarea gradinii

Amenajarea este o etapa complexa care necesita multe cunostinte tehnice, utilaje specifice si mana de lucru specializata pentru a asigura un serviciu de calitate.

Pasul 5. Infrastructura terenului

Primul pas in etapa de amenajare este realizarea infrastructurii terenului. De cele mai multe ori terenurile au nevoie de astfel de lucrari pentru a ajunge la forma agreata in proiect.

In ce constau aceste lucrari:

 • Decopertarea pamantului nefertil si inlocuirea cu turba sau pamant de padure.

Daca de abia s-a terminat constructia casei sau daca ai un teren viran, cel mai probabil pamantul existent nu va fi suficient de fertil pentru plante sau gazon. In cazul acesta, se va decoperta o parte din pamantul nefertil (aprox 10 cm) si se va aduce pamant de padure sau turba.

 • Nivelarea terenului

Pentru a evita acumularea apei, pe langa un sistem de drenaj, este nevoie ca pamantul sa fie plat. De asemenea de multe ori este nevoie de completare cu pamant pentru ca nivelul solului sa ajunga la nivel bordurii sau a scarilor.

 • Indepartarea buruienilor si erbicidarea solului

Inainte de gazonare sau plantare, este bine sa se erbicideze odata impotriva buruienilor, in cazul in care pamantul nu este schimbat si are multe buruieni.

 • Amenajarea valonamentelor (daca este cazul)

Tot din procesul de infrastrucrura face parte construirea valonamentelor sau a movilelor de pamant, in cazul in care acestea sunt prevazute in proiectul peisagistic. Valonamentele devin puncte de interes in gradina ce pot fi acoperite cu plante si flori perene.

Pasul 6. Drenajul gradinii

Acumularile de apa in gradina iti pot crea multe neplaceri.

Gazonul se usuca daca sta prea mult timp imbibat in apa si nu vei putea sa tunzi daca sunt balti. In plus, risti ca toti cei care se plimba prin gradina sa iti aduca noroiul in casa.

Dar asta nu e tot. Daca zona imbibata cu apa e in apropierea locuintei, atunci ai putea avea scurgeri in pivnita, sau risti sa iti afecteze constructia.

Solutia este un sistem de drenaj care sa previna acumularile de apa, chiar si in cazul celor mai abundente ploi.

Acesta este format dintr-o serie de tevi ingropate in pamant, care preiau tot surplusul de apa si il evacueaza intr-un bazin de scurgere. Este o solutie durabila si eficienta.

Apa poate fi preluata si folosita apoi de sistemul de irigatii.

Pasul 7: Sistemul de irigatii

Instalarea sistemului de irigatii

Sistemele de irigatii sunt absolut necesare pentru gradinile din Romania, iar acest lucru se datoreaza in primul rand climei din tara noastra, caracterizata prin veri caniculare si perioade indelungate de seceta.

Arborii, arbustii si in special gazonul pot suferi din cauza acestor conditii si riscam sa le pierdem daca nu le oferim aportul necesar de apa.

Sistemul de udare este amplasat in asa fel incat sa acopere nevoile de apa ale tuturor plantelor din gradina.

In plus, un sistem de irigatii automatizat va mentine consumul de apa in limite rezonabile, pentru ca va fi programat sa ude fiecare planta in parte atat cat are nevoie.

Sistemele de irigatii se impart in doua categorii: prin aspersie si prin picurare.

Sistemele de irigatii prin aspersie sunt binecunoscutele aspersoare care imprestie apa pe suprafete mari de teren. Sunt absolut necesare pentru peluzele de gazon, dar sunt de mare ajutor si plantelor.

Elementele care alcatuiesc un astfel de sistem sunt: programator, senzor de ploaie, electrovane, hidrofor, tevi, fittinguri, aspersoare pop-up. Programatorul, dupa cum sugereaza si numele, permite programarea sistemului de udare la orele alese de dumneavoastra si recomandate de specialisti. Toate programatoareale noi pot fi controlate prin telefon, prin intermediul unei aplicatii dedicate. Senzorul de ploaie opreste sistemul de udare atunci cand sunt precipitatii, pentru a evita consumul inutil de apa.

Sistemul de irigat prin picurare este folosit pentru plante, acolo unde un sistem prin aspersie nu poate ajunge: in preajma aleilor, in jardiniere samd. Este format din tevi cu mici gauri in ele, asezate la baza plantelor sau a arborilor. Acestea pot fi mascate prin pietris sau prin scoarta si sunt in general de culoare inchisa.

Sistemele de udare se instaleaza conform unui plan de irigatii. Un specialist va veni pe teren pentru a lua masuratori si pentru a stabili unde vor fi amplasate aspersoarele, bazinul, programatorul sau sistemul de udare prin picurare. Acesta va concepe un plan cu toate aceste elemente, in baza caruia vei primi oferta de irigatii.

Pasul 8: Infiintarea peluzei de gazon

Exista doua variante pentru infiintarea unei peluze de gazon: instalarea rulourilor de gazon sau insamantarea. 

Instalarea rulourilor de gazon reprezinta cel mai rapid mod de a infiinta o peluza. Acestea sunt crescute de specialisti si ajung in curtea dumneavoastra cand gazonul a atins deja maturitatea. O peluza de marime medie poate fi instalata in cateva ore.

In cazul insamantarii pretul este mai avantajos dar aceasta poate prezenta mai multe probleme: este posibil ca gazonul sa nu rasara uniform  si trebuie reinsamantat pentru a avea o peluza uniforma; germinarea semintelor de gazon poate dura pana la 3 saptamani. Va recomandam insamantarea doar in cazul suprafetelor mari.

Avantajele rulourilor de gazon:

 • Rulourile sunt foarte usor de instalat.
 • Instalarea unei peluze dureaza doar cateva ore.
 • Rulourile sunt rezistente si pot fi instalate in orice perioada a anului exceptand perioada de inghet.
 • Au nevoie de mai putina apa si ingrijire decat samanta.

Beneficiile unei peluze de gazon

 • Un loc de joaca sigur pentru copii si animalele de companie
 • Creeaza o atmosfera de relaxare deosebita.
 • Gradina va avea un aer proaspat si ingrijit

Avantaje in timpul verii:

Pe timpul verii, gazonul poate fi cu pana la 30 grade mai rece decat asfaltul.

Astfel, infiintarea unei peluza de gazon va ajuta la mentinerea unei temperaturi racoroase in jurul casei, reducand consumul de aer coditionat.

Pasul 9. Plantare

Plantarea incepe cand infrastructura terenului este gata.

Echipa care planteaza va fi asistata de arhitectul peisagist, pentru a se asigura ca plantele ajunga exact in locul indicat in proiect.

Marimea gropii se face in functie de inaltimea plantei si marimea balotului sau a ghiveciului. De obicei se adauga in groapa si o cantitate de pamant fertil pentru a ajuta sa se prinda. Apoi planta se va uda intensiv pentru a ajuta procesul de inradacinare.

Cele mai potrivite perioade pentru plantare sunt primavara si toamna.

Pasul 10. Materialele auxiliare

Scoarta decorativa pentru amenajari de gradina

Materialele auxiliare sunt elementele de design care creaza contraste,  si aduc un aport estetic deosebit gradinii tale.

Printre cele mai folosite materiale sunt:

 • Scoarta de copac, in diferite culori: maro inchis, maro deschis, rosu inchis
 • Piatra naturala: piatra de calcar, de rau, de diferite culori: alba, rosie, neagra.

Aceste materiale sunt ultimul detaliu in etapa de amenajare.

Urmeaza verificarea finala a sistemului de irigatii si curatarea locului pentru a pregati predarea gradinii.

Apoi ramane sa te bucuri de noua ta gradina!

Amenjarea gradinii poate fi un proces complicat pentru ca implica multe aspecte. Este de asemenea un proces frumos pentru ca iti vei folosi creativitatea si te va invata multe lucruri noi.

Este important sa te bucuri de tot procesul si sa cauti sa intelegi mai multe despre gradina si plantele tale.

La Natural Design avem o experienta de 20 de ani in arta amenajarii gradinilor. Iti oferim servicii complete pentru realizarea gradinilor, incepand de la proiectarea peisagistica, amenajarea gradinii si pana la intretinerea periodica.

Daca doresti o oferta, o propunere de proiect sau doar un sfat, nu ezita sa ne contactezi.

Ca sa iti dai seama mai bine ce iti doresti, poti completa chestionarul pentru gradina.

Mult succes cu proiectul gradinii tale! 

Proiecte recente

Gradini din portofoliul nostru.

Gazebo Garden2021-04-03T12:50:12+00:00
Grădină interioară – design industrial2020-09-08T07:26:48+00:00
Rooftop garden2020-09-08T07:26:13+00:00

Film de prezentare

Vezi cu ochii tai care este procesul amenajarii unei gradini si cum arata rezultatul final!

Servicii: