Iata ca si in aceasta iarna ne confruntam cu traditionalul polei, mai nou – ca sa fim in trend – freezing rain, unii mai folosind ca termen si traducerea propriu-zisa – ploaie inghetata (sic).

Aparut cu frecvente destul de scazute in trecut, fenomenul isi face simtita prezenta din ce in ce mai des (aproape in fiecare iarna) si din ce in ce mai agresiv.

Anul acesta, parca cel mai pregnant.

Sigur ca si acest fenomen apare din ce in ce mai des, ca si alte fenomene extreme cu care nu eram obisnuiti – tornade, ploi diluviene etc., datorita schimbarilor climatice evidente, din cauze bine cunoscute.

Ca specialisti in domeniul horticol / peisagistic, va recomandam cateva metode de prevenire a daunelor cauzate de acest fenomen:

  1. In cazul arborilor si arbustilor coniferi – thuja (smaragd, brabant, columna etc.), Cupressocyparis leylandii, Cupressus arizonica, Abies (brazi), Picea (Molizi) etc. este recomandata tunderea de intretinere a plantei astfel incat sa nu avem ramuri foarte lungi, cu suprafata mare de depunere, pe care se poate forma o cantitate foarte mare de gheata.

La thuja, a carei coroana este formata din mai multe tulpini, este necesara legarea acestora “in manunchi”, precum si legarea “in spirala“ a intregii plante, de la baza pana la varf.

Legarea coronamentului “in spirala” trebuie facuta si in cazul speciilor Cupressocyparis leylandii si Cupressus arizonica, daca acestea sunt exemplare solitare si pana unde inaltimea acestora o permite.

In cazul gardurilor vii formate din speciile mentionate mai sus, va recomandam tunderea repetata a acestora (primavara si toamna), lucrare ce duce la indesirea plantelor, ingrosarea ramurilor principale, conferind astfel plantelor o rezistenta mai mare.

2. In ceea ce priveste arborii si arbustii foiosi , se recomanda taierile de formare si toaletare a coronamentului, ceea ce duce la formarea in timp a unor coroane compacte, cu ramuri principale mult mai groase, mai solide, mai rezistente.

Zonele afectate ale ramurilor, din diverse cauze – mecanice, atacuri de boli sau daunatori- care le-au slabit rezistenta, trebuiesc eliminate, chiar daca in conditii meteorologice normale nu prezinta pericol de frangere sau rupere.

3. In cazul speciilor mai sensibile, ca trandafirii cataratori de exemplu, sau a celor aclimatizate de cativa ani in tara noastra – ex. Magnolia grandiflora – se recomanda protejarea acestora cu un geotextil special destinat acestui lucru. Protejarea se face la inceputul sezonului rece (sfarsit de noiembrie – inceput de decembrie)

protejare magnolia grandiflora

(FOTO: Magnolia Grandiflora, protejata in timpul sezonului rece)

Dupa producerea fenomenului, cand gheata s-a instalat deja pe plante intr-un strat consistent, nu mai trebuie intervenit in niciun fel – scuturare/curatare – pentru ca gheata pe care incercam sa o indepartam se va rupe cu ramuri cu tot. Trebuie asteptat, cu orice risc, ca acest fenomen de inghet sa dispara prin opusul lui, dezghetul.