Luna aceasta dăm startul unei serii de articole despre activitățile pe care trebuie să le întreprinzi în grădina ta, de-a lungul întregului an. În această serie de articole vom discuta doar despre muncile necesare într-o grădină ornamentală, cu flori, gazon, arbuști și arbori – ca cele pe care le proiectează echipa noastră de peisagiști. Nu și despre cele din grădina de legume și plante aromatice, livada cu pomi fructiferi, sere sau răsadnițe pe pat cald.

În acest prim articol din seria de sfaturi și recomandări pentru îngrijirea grădinii tale ne concentrăm pe lunile decembrie-februarie. În această perioadă, accentul cade pe curățarea uscăturilor, protejarea plantelor fragile de îngheț, adăugarea de îngrășământ și semănarea de  plante erbacee anuale.

Ce activități trebuie să faci în grădina ta, în decembrie

Decembrie – ultima lună din an și a zecea lună din calendarul roman – vine la pachet cu temperaturi sub 0o C, mai mici ca în noiembrie. În grădini, trandafirii chinezești (Rosa chinensis), anemona de iarnă (Eranthis hyemalis), Laurestinus (Viburnum tinus), copacul de căpșuni (Arbutus unedo), clematitele (Clematis napaulensis, C. cirrhosa), iedera (Hedera helix), laurul (Ilex aquifolium), vâscul (Viscum album) și trandafirul Crăciunului/spânzul (Helleborus niger) înveselesc și colorează peisajul. Evident, alături de coniferele veșnic verzi, ca: ienupărul (Juniperus „Willtonii”, J. „Prince of Wales”, J. squamata „Blue Star”/„Blue Swede”, J. procumbens „Nana”, J. horizontalis „Andorra Compact”, J. communis „Repanda”, J. conferta „Schlager”), pinul (Pinus mugo „Uncinata”/„Mughus”), tisa (Taxus media „Densiformis”/„Hilli”), chiparosul (Chamaecyparis pisifera „Sungold”) și molidul conic (Picea pungens „Glauca Conica”).

Majoritatea amatorilor sunt tentați să-și abandoneze grădinile iarna, în loc să profite de temperaturile mici, pentru a închide sistemul de irigații, a tăia uscăturile arbuștilor și arborilor foioși (pentru a promova înflorirea, a le da o formă atrăgătoare și a le menține mărimea sub control), a proteja de îngheț plantele fragile (perene și bulboase – panseluțe, lalele, anemone, dalii, garoafe, garofițe) și a mulci cu paie.

În plus, acum e momentul să adaugi îngrășământ în zonele cu flori (populate acum cu plante erbacee, anuale și bulbi), pentru a le ajuta în primăvară. Dacă solul nu a înghețat, poți planta trandafiri, adăugând îngrășământ natural în groapa făcută. Verifică dacă ai șoareci, șobolani sau melci (care pot mânca bulbii și tinerele plăntuțe), sapă toate zonele cu pământ gol și curăță pietrișul.

Ce activități trebuie să faci în grădina ta, în ianuarie

În prima lună din an, a doua lună de iarnă și a treia din calendarul oricărui grădinar (noiembrie fiind cea în care petreci cel mai mult timp în grădină), temperatura medie scade sub 0o C și solul îngheață. La început de an, îți poți ajuta spațiul verde concentrându-te pe viitor: adaugă sol și îngrășământ nou (când solul e înghețat și roaba nu lasă urme), creează noi alei cu pietriș, elimină uscăturile (taie ierburile ornamentale aproape de sol, curăță salciile, tufele de trandafiri, glicina și spânzul) și repară aranjamentele cu pietre/rocăriile, dacă ai așa ceva în grădină. Scutură zăpada căzută pe arborii și arbuștii ornamentali, cu o greblă, pentru a nu se rupe din cauza greutății suplimentare. Dacă ai gazon în curte și e acoperit de zăpadă, nu păși pe el (folosește aleile), pentru a nu afecta iarba.

Ce activități trebuie să faci în grădina ta, în februarie

Îndepărtează plantele perene uscate și buruienile care au apărut în straturile tale de flori, de-a lungul iernii. Adaugă-le un îngrășământ universal, folosind o furcă, pentru a pătrunde bine în primii centimetri de sol. Și sparge periodic pământul cu o greblă, pentru a expune solul la aer și a ajuta plantele să răsară mai ușor, din martie încolo. Unii bulbi (ghiocei, anemonă de iarnă) se transplantează când sunt încă în creștere, deci dezgroapă-i, desparte bulbii și replantează-i, pentru a înflori și mai frumos. Alții (crocus, lalele, zambile) trebuie protejați de atacul șoarecilor și melcilor. Iar alții (ceapă decorativă, crini, anemone, crocosmia) pot fi plantați acum, dacă ai ratat momentul, în toamnă.

Dacă vremea e călduroasă, poți semăna plante erbacee anuale: știr/amarant (Amaranthus caudatus, A. hypochondriacus), margarete (Glebionis coronaria/Chrysanthemum coronarium), mac californian (Eschscholzia californica), sângele voinicului/mazăre dulce (Lathyrus odoratus), schizantus (Schizanthus pinnatus), gușa porumbelului (Silene pendula), cafeluță/lupin (Lupinus luteus, L. perennis). Păstrează jumătate din semințe, pentru semănarea din martie. Nu uita să tunzi și să cureți clematita (Clematis), iasomia de iarnă (Jasminum nudiflorum), hortensia (Hydrangea), mahonia (Mahonia aquifolium), cornul (Cornus alba), gardurile vii veșnic verzi și copacii, pentru a stimula creșterea noilor lăstari! Taie mereu cele mai bătrâne ramuri, pentru a regenera corect arborii.