Grădinile japoneze sunt definite prin atmosfera lor calmă și paleta de culori restrânsă, iar un arhitect peisagist ți-ar spune că includ arbori și arbuști mereu verzi (dar și cu un foliaj tomnatic intens), flori primăvăratice delicate, ferigi și mușchi, un element acvatic captivant și un flow creat cu ajutorul pietrelor, nisipului și potecilor. Dacă visezi la o grădină zen, inspirată de cele asiatice, descoperă – în articolul de față – care sunt cele 10 plante de exterior pe care le poți încorpora în spațiul tău verde.

10 plante perfecte pentru grădina ta japoneză:

selectie-de-plante-de-exterior-gradina-japoneza

1. ARȚAR JAPONEZ. Cu o varietate mare de forme și culori ale frunzelor, acești arbori de talie mică sunt superbi în fiecare toamnă. Mai ales dacă la baza lor plantezi arbuști globulari sau iarbă japoneză (Hakonechloa macra). Alege specii ca Acer palmatum „Katsura”, Acer palmatum „Atropurpureum” (foto 1) sau Acer palmatum „Elegans”.

2. AZALEE DE GRĂDINĂ. Aceste inflorescențe roz îți vor umple grădina de culoare, primăvara, de la mijloc de mai și până la început de iunie. Dacă ai pământ alcalin în grădină, cultivă plantele în ghivece cu substrat acid și mulci (pentru umiditate constantă) și le va merge bine. Alege specii ca Azaleajaponica Kermesina”, Azalea japonica Estrella”  (foto 2) sau Rhododendron „Homebush”.

3. BAMBUS. Bambusul (foto 3) este omniprezent în cultura japoneză, unde este un simbol al norocului. Odată recoltat, e folosit la construcția caselor, gardurilor, bețișoarelor chinezești și evantaielor. Orice grădină japoneză include bambus: este folosit pe post de plantă-accent sau paravan de protecție și vine la pachet cu aspecte sonore calmante (grație foșnetului frunzelor). Udă plantele de bambus frecvent și nu le planta în plin soare. Alege specii ca Phyllostachys aurea, Fargesia robusta „Campbell” sau Himalayacalamus hookerianus.

4. BUJOR. Această plantă cu flori ornamentale cărnoase este perfectă pentru a aduce un plus de culoare în orice grădină japoneză. Cele mai populare varietăți sunt cele roz: Paeonia x suffruticosa sau Paeonia lactiflora (foto 4).
plante-de-exterior-gradina-japoneza

5. CRIN DE TOAMNĂ. Această plantă a fost naturalizată în țara asiatică, iar diversitatea de soiuri – fiecare cu altă mărime, formă și culoare a frunzelor și florilor – te va ajuta să creezi o zonă umbroasă plină de crini de toamnă, care va fi perfectă, din punct de vedere estetic. Pentru ca plantele tale de Hosta „Cool as a Cucumber”, Hosta „Fire and Ice” sau Hosta tardiana „June” (foto 5) să crească anual, nu uita să instalezi un sistem de irigații!

6. GUTUI JAPONEZ. Include în grădina ta japoneză și acești arbuști și vei avea, în fiecare primăvară, o pată de culoare intensă, grație florilor rotunde, care copleșesc ramurile, când frunzele sunt foarte mici. Astfel, vei obține un efect de cireși în floare, atât de des asociat cu Țara Soarelui Răsare. Bonus: florile gutuiului japonez rezistă mult mai mult timp decât cele de cireș, poți include mai mulți arbuști într-un spațiu relativ mic, iar fiecare varietate are flori de altă culoare – roz-portocaliu (Chaenomeles speciosa „Geisha Girl”), verde (Chaenomeles speciosa „Kinshiden”), galben (Chaenomeles x superba „Lemon and Lime”) sau roșu (Chaenomeles x superbaEtna”, foto 6).

7. HORTENSIE. Aceasta este o plantă ornamentală populară în Japonia, care prosperă în climatele cu veri blânde și ploi abundente. Hydrangea macrophylla (foto 7) poate avea flori roz, albastre, mov sau albe, iar Hydrangea paniculata e o varietate mai potrivită pentru zonele geografice cu veri caniculare și ploi rare.

8. IARBĂ ORNAMENTALĂ. Grădină japoneză fără iarbă ornamentală nu se poate! Frunzele ei arhitecturale, lungi și ascuțite (de obicei, în două culori) merg la fix alături de o potecă din pietriș sau lângă un iaz, adăugând o dimensiune dinamică și sculpturală grădinii tale zen. Și în acest caz există varietăți diferite, ca nuanță: Carex oshimensis „Evergold”, Carex oshimensis „Evercream”, Carex oshimensis „Everest” sau Carex oshimensis „Eversheen”.

9. IENUPĂR TÂRÂTOR. Ienupărul te va ajuta să obții straturi orizontale verzi (cu o textură interesantă) și să umpli locurile goale rămase între pietre sau grupuri de flori. Juniperus procumbens „Nana” sau Juniperus horizontalis se vor întinde natural pe sol, conferind grădinii tale un aspect fertil și credibil.

10. WISTERIA. Considerată de unii drept o specie invazivă, această frumoasă și parfumată plantă transformă orice balcon sau gard într-un element de interes vizual. Într-o grădină japoneză, o poți antrena să crească sub formă de copăcel, limitându-i creșterea prin tăieri bianuale. Sau o poți planta la baza unei arcade, structură care îi va scoate în evidență florile extraordinare, mov, lila sau albe. Alege specii ca Wisteria floribunda (foto 10) sau Wisteria sinensis și taie plantele de 2 ori/an (vara și iarna), pentru a obține flori frumoase foc.