În ultimii 4 ani, orice pasionat de plante de apartament sigur s-a trezit exclamând tot mai des „Uite un Ficus lyrata!”, în timp ce vedea un film sau un serial în care era integrată această plantă tropicală cu frunze ovale, mari și lucioase. Noi clar am făcut-o!

Falsul smochin/smochinul liră (cum i se mai spune) este pe val nu doar în poveștile cinematografice, ci și în lumea amenajărilor interioare, fiind recomandat în revistele și pe blogurile de design interior. Și este un must-have pentru orice pasionat de plante decorative și de social media (Ficus lyrata e omniprezent și pe Pinterest, și pe Instagram). Dacă vrei să afli mai multe despre îngrijirea, înmulțirea și istoria acestei plante cu aspect arborescent, citește articolul de față!

De ce e Ficus lyrata atât de populară?

Prevalența plantelor de interior seamănă cu cea a muzicii pop: în fiecare decadă, apar vedete noi, omniprezente în topuri. Generațiile trecute au suspinat după violetele de Parma/africane (Saintpaulia ionantha), voalul miresei (Chlorophytum comosum) sau palmierul pitic (Chamaedorea elengans), dar diva pop a apartamentelor urbane este Ficus lyrata – care e cu totul altceva decât ficusul mamelor/bunicilor noastre.

Dar de ce este o plantă atât de populară? Pur și simplu, pentru că arată bine în orice cadru! Ficus lyrata face un statement: este sculpturală, are o tulpină subțire și frunze care creează un spațiu negativ impecabil și atrag toate privirile. Amplasată într-un ghiveci frumos, arată perfectă în orice colț de cameră. În plus, Ficus lyrata are personalitate: e simplă, pare preistorică și modernă în același timp, aduce individualitate și impact dramatic în orice spațiu (și în interioarele moderne, și în cele granny chic) și arată din ce în ce mai bine, pe măsură ce crește. Acest aspect de nota 10 a făcut planta populară în social media, ceea ce i-a crescut masiv vizibilitatea și a făcut-o omniprezentă în cultura pop contemporană.

Îmbrățișată plenar de influenceri și designeri interiori, Ficus lyrata este share-uită online, dă bine în orice poză și a apărut chiar și în câteva reclame de la Super Bowl. Iar noi am descoperit-o, din 2019 încoace, în nu mai puțin de 6 filme („The Old Guard”, „I Care A Lot”, „Promising Young Woman”, „All the Old Knives”, „Respect”, „The Unbearable Weight of Massive Talent”) și 11 seriale („Ozark”, „Yellowjackets”, „Severance”, „The Dropout”, „Euphoria”, „The First Lady”, „The Man Who Fell to Earth”, „Anatomy of a Scandal”, „The Handmaid’s Tale”, „You” și recent lansatul „Wednesday”). O poți admira și tu în toată splendoarea, în capturi de ecran relevante, aici!

5 sfaturi de îngrijire, pentru Ficus lyrata

ficus-lyrata-apartament

Originar din Africa de Vest (și membru al familiei Moraceae), smochinul liră este un arbore robust, care crește în pădurile tropicale umede, are frunze de până la 45 cm lungime, produce smochine verzi și este uriaș! În natură, atinge dimensiuni considerabile (12-15 m înălțime), iar în ghiveci ajunge la 2-3 m.

Deși se spune că este greu de îngrijit, poți crește Ficus lyrata cu succes în apartament (unde nu va face fructe), dacă ai în vedere următoarele 5 sfaturi de îngrijire:

  1. Lumina și amplasarea. Orice plantă are nevoie de lumină pentru a crește, dar Ficus lyrata trebuie amplasat în lumină solară indirectă. Pune ghiveciul lângă o fereastră cu draperii/jaluzele, pentru a fi parțial umbrită. Odată ce frunzele plantei încep să se întindă spre soare, rotește-o invers – așa va crește dreptă și înaltă (în plus, frunzele care nu sunt atinse de lumină cad). Dar nu-i schimba locul – nu-i place să fie mutată frecvent.
  2. Udarea în exces strică, așa că toarnă apă în ghiveci doar când substratul este uscat în profunzime (dacă bagi un deget în pământ și simți umezeală, mai așteaptă). Ca idee, se udă săptămânal (în aprilie-septembrie) și la 10-15 zile (toamna și iarna). Folosește apă la temperatura camerei și nu o uda în exces – îi vor cădea frunzele și rădăcina va putrezi.
  3. Temperatura ideală în care trebuie ținută este de 15-29o C, departe de ventilatoare, aer condiționat și curent.
  4. Substratul și îngrășământul. Platează falsul smochin într-un ghiveci bine drenat (folosește pietre, scoarță sau perlit) și folosește un substrat bogat în turbă. Poți ajuta planta cu îngrășământ pentru plante decorative, de 1-2 ori/an (primăvara și vara, turnat în apa de udat), dar cumpără unul bio, cât mai sărac în chimicale (ficusul e sensibil, de fel, la substanțele chimice).
  5. Curățarea, transplantarea și înmulțirea. Șterge lunar frunzele cu o cârpă curată umedă, pentru a-l scăpa de praf, a-i reda aspectul lucios și a ajuta frunzele să absoarbă cum trebuie lumina solară. Dacă vrei să-i corectezi coroana, taie frunzele din vârf primăvara. Când vezi că Ficus lyrata a crescut prea mare (cam o dată/an), mută planta într-un ghiveci mai mare, pentru ca rădăcinile să aibă loc să se dezvolte sănătos. Dacă vrei să-l înmulțești, taie tulpina din vârf (numără 3 noduri și taie dedesubt) și pune-o în apă caldă, pentru a opri curgerea latexului din ea; apoi pune-o în apă și, când îi apar rădăcini, replanteaz-o.

BONUS: Dacă observi că frunzele cad/se îngălbenesc sau le apar pete maronii în exces, înseamnă că ai udat planta de Ficus lyrata prea puțin, prea mult, ca a stat în frig sau că spațiul în care ții ghiveciul nu e suficient de aerisit și de umed. Poți stropi zona adiacentă plantei (nu direct pe frunze!) sau amplasa în cameră un umidificator, pentru a crește umiditatea până la un nivel de 30-65%.

Dacă vrei să-ți completezi grădina cu plante de exterior impresionante, contactează-ne la 0740.984.920 (pentru detalii), la adresa de e-mail andrei.agrosuddesign@gmail.com (pentru a da o comandă) sau intră online – pe www.emag.ro sau www.owu.ro!