Portofoliu de lucrari rezidentiale

Un portofoliu bogat de gradini, de la proiectare pana la realizare

O noua gradina langa lac

Gradina interioara, parte din acelasi proiect

O gradina deosebita pentru o casa deosebita

Creatie a celebrului architect RADU TEACA, “ Casa de langa Lac”, cum o gasim in revistele sau anuarele de specialitate, precum si in cartea cunoscutului architect, a trebuit sa aiba o gradina pe masura.

Oarecum surprinzator, conceptul “de baza“ privind amenajarea peisagistica a fost tot al arhitectului casei, care a tinut neaparat la realizarea intocmai a unei rocarii care sa lege cele doua zone de spatiu verde separate de cele doua corpuri casa.Tot in acest concept se incadreaza si sera – parte integranta din casa – care face legatura intre cele doua corpuri.

Preluata de noi, ideea a fost materializata in proiect peisagistic de arh. peisagist Sorin Ciorapciu, in baza conceptului general si dorintei proprietarilor, mari iubitori de plante si animale.

Particularitatile terenului – ingust si lung, amplasamentul – pe malul lacului, “slabiciunea “ proprietarilor pentru anumite specii – pini si mesteceni- rocaria foarte intinsa, ideea unei gradini cu iz montan pe malul lacului , nu ne-au facut viata usoara.

Avand in vedere forma terenului vegetatia a fost amplasata masiv perimetral, cu exceptia “ deschiderii” la lac, unde trei exemplare de Salix babylonica fac legatura cu cadrul natural existent.

Speciile folosite in amenajare sunt multiple si variate, aparent fara nicio legatura, ansamblul insa se armonizeaza perfect cu casa si mediul inconjurator.

La “rocarie”, specia dominanta este ienuparul tarator (Juniperus horizontalis), in diverse varietati, in amestec cu: cotoneaster, yucca, phalaris, potentila. Exista si o mare tufa de Cortaderia, pentru a nu uita ca suntem pe malul apei.

Zona de intrare, mai mult utilitara decat peisagistica, reprezentata de parcare, padocurile cainilor, generator, a fost tratata ca atare, respectiv doi arbori foiosi care cresc repede si umbresc o suprafata mare – Paulownia tomentosa si Platanus acerifolia – iar ca arbusti, Berberis si Pyracantha, neatractivi pentru animale datorita numerosilor tepi de pe ramuri.Nu lipsesc nici lianele – vita canadiana si glicina – care acopera gardul si padocurile.

Fotografiile alaturate sunt mult mai elocvente.

PALAZZO

Pornind de la arhitectura casei, “un mic palazzo”, continuand cu zona in care este amplasata - zona centrala a capitalei – si dorintele beneficiarilor, am realizat gradina pe care o prezentam in continuare.

Proiectata de arhitectul peisagist Cosmin Coman, si urmarita ca executie pe toata durata realizarii, ne-a iesit o gradina frumoasa, chiar daca nu neaparat “corecta” in raport cu casa careia ii apartine.

Suprafata mare – in jur de 1600 mp, “ruperile” de nivel, taluzurile mari, evidente, ne-au ajutat sa realizam cam tot ceea ce am dorit noi, dar mai ales ceea ce si-au dorit beneficiarii.

Taluzurile mari, line, continuate cu o peluza larga de gazon, dau amploare curtii si scot foarte bine in evidenta casa, terasele si piscine.

Vegetatia abundenta, amplasata perimetral – dar pe o latime destul de mare, ne-a permis crearea unor zone de relaxare, de intimidate, cu banci de piatra, ferite de soarele puternic, inconjurate de foarte multe plante.

Azaleele, trandafirii cataratori, tufele de buddleja si weigela, lavanda plantata in “masiv” dau culoare prin flori, fiind completate de artarii rosii, berberis si euonymus decorative prin frunzele rosii si galbene.

Doua grupuri de Cupressus arizonica flancheaza casa, scotindu-i si mai mult in evidenta arhitectura deosebita.

Diversele specii de plante, arborii foiosi de talie mare, lacul, zonele de relaxare din gradina, te fac sa te simti in mijlocul naturii chiar daca locuiesti in centrul capitalei.

GRADINA “DE SUFLET”

Scopul principal in realizarea unei gradini este acela de a asigura un loc de relaxare fizica si mai ales psihica pentru cei ce doresc sa beneficieze de ea. Trebuie sa fie un loc intim, comod, placut, pe toata durata anului.

Totodata o gradina reflecta si personalitatea proprietarului.

In cazul de fata am reusit sa imbinam cu success toate aceste cerinte si am amenajat o gradina spectaculoasa in care este o placere sa-ti petreci timpul liber.

Constructia acestei gradini s-a desfasurat in mai multe etape, a suferit o groaza de modificari, datorate unor cauze obiective si necesare odata cu extinderea casei si terenului, aparitia piscinei, etc.

Pornita pe mai putin de jumatate din suprafata actuala, proiectata initial de arh. peisagist Sorin Ciorapciu, s-a transformat anual (daca nu si de doua ori/an) timp de 4-5 ani, fiind acum la o forma aproape finala, pentru ca mai urmeaza ceva “mici” modificari la partea de casa.

Plantele, atent alese atat ca décor cat si ca utilitate, nu sunt foarte multe ca numar de specii.Cantitativ insa, da.

Dintre arbori (foiosi si coniferi) avem Carpinus betulus fastigiata (carpenul), Pinus austriaca nigra (pinul negru), Liquidambar stiraciflua (liquidambarul) si Betula pendula alba (mesteacanul).

Aliniamentul de Thuja smaragd in prelungirea uneia dintre terase si grupul de Cupressus arizonica (in compozitie cu trandafiri), de la intrare, innobileaza gradina in care predomina specii autohtone – pini, mesteceni, carpeni, magnolii.

Ca arbusti floriferi predomina trandafirii – in varianta “tufa” si “acoperitori de sol” .

Colaborarea cu beneficiarii acestei minunate gradini a fost foarte stransa, iar atentia pentru detalii a devenit o obsesie.

A meritat insa toate eforturile, rezultand in final o gradina minunata, unde avem si noi, realizatorii, privilegiul si placerea sa ne relaxam foarte des.

Va invitam sa va delectati cu cateva imagini elocvente.

O gradina la Timisoara

Situata in imediata vecinatate a Timisoarei, mai exact in comuna Sacalaz, gradina pe care v-o prezentam mai jos este una dintre gradinile noastre “de suflet” avand in vedere vechea si frumoasa prietenie care ne leaga de proprietarii acestui loc.

Proiectata de arhitectul peisagist Sorin Ciorapciu gradina a fost executata cu destul de mici modificari fata de proiect.

Speciile, atent alese, fac o compozitie de forme si culori cu caracter unitar in ciuda suprafetei, intr-adevar generoase, de aproximativ 3000 mp.

Este adevarat ca, in acest caz, compozitia cromatica, amestecul de specii, de forme, nu au nicio legatura cu zonele sau gradinile limitrofe, avand in vedere ca ne aflam in mijlocul unui sat si nu intr-un cartier sau zona rezidentiala noua, moderna, sistematizata recent.

Ca entitate separata insa, cum si trebuie tratata in acest caz, casa, gradina, terasele, zona de gratar, livada, parcarea, utilitatile, peluzele de gazon, caile de acces, se armonizeaza perfect, creand o imagine aparte, “calda”, intima, ospitaliera, cu personalitate, caracterizand foarte bine pe cei ce le detin.

Gradina o putem imparti in trei zone:

1. Zona de intrare (de prezentare)

Cu accesul pietonal de intrare , accesul auto si parcarea sub pergola, fatada casei.

Vegetatie amplasata preponderant perimetral, creind un contur al proprietatii, dar si pe fatada casei, unde se “citesc” foarte bine, de-a lungul aleeii pietonale pe care compozitia aleasa o scoate foarte bine in evidenta.

In zona de parcare , deschisa, tip pergola, vegetatia este abundenta pe toate laturile, cu exceptia celei de acces auto, combinatia plante-lemn-piatra naturala fiind foarte potrivita.

2. Zona de relaxare

Unde se afla un pavilion cu doua laturi deschise, cu gratarul, “cuptorita”, canapele, loc de luat masa, etc pentru petrecerile din sezonul cald, de fapt din primavara pana toamna tarziu.

Zona de terasa si zona de plaja.

Practic portiunea din curte cea mai utilizata, a si fost tratata ca atare si din punct de vedere peisagistic.

Grupuri mari de plante, de forme, inaltimi si cromatica foarte diferita gardeaza pavilionul, conferindu-i intimidate. De jur-imprejurul terasei s-au plantat masive de arbusti floriferi – preponderent trandafiri, dar si cateva conifere pentru a vedea ceva si in perioada de iarna cand arbustii floriferi nu ne mai “spun” nimic.

3. Livada si zona de arbusti fructiferi

Amplasata pe partea cea mai din spate a gradinii, separate oarecum prin cateva massive de trandafiri de gradina “ornamentala” este partea accesata mai mult de proprietari si personalul de serviciu, avand in vedere destinatia, lucrarile de intretinere , tratamentele fito-sanitare, care se fac aici.

Amenajarea unei gradini suspendate, la ultimul etaj al cladirii

In ultimil timp, din ce in ce mai des, proprietarii si arhitectii sunt receptivi la ideea de a amenaja o gradina suspendata la ultimul etaj sau pe acoperisul cladirii in care locuiesc. In majoritatea cazurilor spatiul este pierdut din punct de vedere functional, deoarece aici gasim camere tehnice, ventilatoare etc.
Totusi, cu o investitie acceptabila se poate amenaja o gradina care va schimba complet aspectul cladirii, precum si modul de viata al celor care beneficiaza de ea.

De la noroi la gradina amenajata complet

O provocare maxima, o gradina de mari dimensiuni amenajata de la zero. Am plantat copaci de mari dimensiuni, adevarate provocari, atat pentru echipa cat si pentru utilaje.

Flori colorate, spatii largi si lini drepte, o gradina eleganta

Eleganta credem ca este cuvantul cel mai potrivit pentru a descrie aceasta gradina minunata. Spatiile largi sunt minunat conturate de liniile drepte si elegante, iar florile completeaza in mod perfect frumusetea liniilor.

Proiectarea si realizarea unei gradini moderne in Pitesti

O gradina de mare efect realizata pentru un client cu know how in domeniu. Amenajarea acestei gradini a fost rezultatul unei colaborari de exceptie intre arhitectul peisagist si echipa noastra.

Amenajare gradina Sisesti